Strony

środa, 27 lutego 2019

TSUE: mięso pochodzące z uboju rytualnego nie jest ekologiczne

Trybunał Sprawiedliwości UE w wyroku w sprawie C-497/14 Œuvre d’assistance aux bêtes d’abattoirs (OABA) v. Ministre de l’Agriculture stwierdził, że europejskim logo produkcji ekologicznej nie może być oznaczone mięso pochodzące z uboju rytualnego bez uprzedniego ogłuszenia.

W 2012 r. francuskie stowarzyszenie Œuvre d’assistance aux bêtes d’abattoirs (OABA) złożyło do Ministre de l’Agriculture et de l’Alimentation (francuskiego ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej) wniosek o zakazanie posługiwania się oznaczeniem „rolnictwo ekologiczne” w reklamach i na opakowaniach steków siekanych z wołowiny posiadających certyfikat „halal”, pochodzących ze zwierząt ubitych bez uprzedniego ogłuszenia. Jednostka certyfikująca, Ecocert, odrzuciła w sposób dorozumiany wniosek OABA, a właściwy sąd nie uwzględnił wniesionej przez to stowarzyszenie skargi. Cour administrative d’appel de Versailles (apelacyjny sąd administracyjny w Wersalu, Francja), przed którym zawisła sprawa, zwrócił się do Trybunału Sprawiedliwości z pytaniem, czy stosowne przepisy prawa Unii, zawarte w szczególności w rozporządzeniu w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz w rozporządzeniu w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania, należy interpretować w ten sposób, że zezwalają one na przyznanie europejskiego oznakowania „rolnictwo ekologiczne” produktom pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi rytualnemu bez uprzedniego ogłuszenia. 

Trybunał stwierdził w szczególności, że:

1. we wskazanych rozporządzeniach ustawodawca unijny kilkukrotnie podkreślił chęć zapewnienia wysokiego poziomu dobrostanu zwierząt we wszystkich miejscach i na wszystkich etapach produkcji rolnej,

2. badania naukowe wskazują, że ogłuszenie jest metodą, która w najmniejszym stopniu narusza dobrostan zwierząt w czasie uboju,

3. praktyka uboju naturalnego bez ogłuszenia jest odstępstwem i ma na celu wyłączenie zapewnienie poszanowania wolności wyznania, nie jest jednak w stanie złagodzić wszelkiego bólu, niepokoju lub cierpienia zwierzęcia,

4. metody uboju wymagana przez obrzędy religijne nie są więc równoważne z uśmiercaniem z uprzednim ogłuszeniem z punktu widzenia dobrostanu zwierząt,

5. celem uregulowań unijnych dotyczących oznakowania ekologicznego jest „utrzymanie i uzasadnienie zaufania konsumentów w stosunku do produktów oznaczonych jako ekologiczne”,

6. konsumenci powinni mieć pewność, że produkty opatrzone logo produkcji ekologicznej UE zostały rzeczywiście wyprodukowane zgodnie z najwyższymi standardami, także w odniesieniu do dobrostanu zwierząt,

7. w związku z tym przepisy prawa unijnego nie zezwalają na przyznanie logo produkcji ekologicznej UE produktom pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi rytualnemu bez uprzedniego ogłuszenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz