8 maja na szczycie w Stambule spotkali się Ministrowie rolnictwa G20; był to pierwszy szczyt ministerialny od czasu zorganizowanego przez francuską Prezydencję spotkania w Cannes w 2011 roku (w kolejnych latach Meksyk i Australia zorganizowały spotkania niższego szczebla). W Komunikacie końcowym ministrowie podkreślili, że bezpieczeństwo żywnościowe stanowi priorytet G20 i poparli Food Security and Nutrition Framework. Z uznaniem odniesiono się do pracy prowadzonych przez Development Working Group na rzecz stworzenia Ram FSN dla implementacji planu.
Zgodnie z Food Security and Nutrition Framework państwa G20 przyjęły następujące cele :
- podniesienie poziomu inwestycji w odpowiedzialne systemu żywności,
- podniesienie dochodowości i jakości zatrudnienia w sektorze,
- trwałe podniesienie produktywności rolnictwa celem zwiększenia podaży żywności.
Warto także odnotować apel do FAO i IFPRI o kontynuację prac nad Światową inicjatywą na rzecze ograniczenia strat żywności i zmniejszenia odpadów (SaveFood).
Zob. także: Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny, Opinia w sprawie wkładu społeczeństwa obywatelskiego w strategię na rzecz zapobiegania stratom i marnotrawstwu żywności i na rzecz ich ograniczania.
Na tegorocznym szczycie przywódców G20 (Antalya) zostanie przedstawiony Plan działania dla bezpieczeństwa żywnościowego/trwałych systemów żywnościowych.
Zob. również:
- IFPRI, G20 agriculture ministers meet in Istanbul to discuss sustainable food systems.
- Terms of reference przyjęte pod Prezydencją Rosji (2013) przez Meeting of Agricultural Chief Scientists (MACS), stanowiące ramy współpracy naukowej w tym zakresie.
- informacje nt. współpracy w obszarze rolnictwa między G20 a OECD i przyjęcia Ram oceny najlepszych krajowych praktyk na rzecz trwałej produktywności rolnictwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz