Komisja ds. zasobów genetycznych dla żywności i rolnictwa FAO, powstała w 1983 jako forum dyskusji na temat zasobów genetycznych roślin, zgodnie z decyzją Konferencji stron FAO od 1995 r. zajmuje się także innymi aspektami bioróżnorodności ważnymi z punktu widzenia rolnictwa i wyżywienia. Jest to jedyne oficjalne forum współpracy międzyrządowej zajmujące się tym zagadnieniem. To na forum Komisji został wynegocjowany Międzynarodowy Traktat o zasobach genetycznych roślin dla wyżywienia i rolnictwa. Komisja przygotowuje standardy dotyczące transferu zasobów genetycznych, zajmuje się środkami ochrony zasobów genetycznych nie tylko roślin, ale także zwierząt czy zasobów leśnych. (Historia Komisji dostępna jest tutaj). Komisja współpracuje także ściśle z Sekretariatem Konwencji o różnorodności biologicznej.
Z okazji 30 rocznicy utworzenia Komisji przygotowała specjalny filmik na temat swojej działalności.
Dzisiaj w Rzymie rozpoczęła się 14. sesja zwyczajna Komisji. Sesja potrwa do piątku - 19 kwietnia.
Strony
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
Prześlij komentarz